cereal and three buns

Allergivenlige brød: Sådan bager du laktosefri og glutenfri brød

Mange mennesker lider af allergi eller intolerance over for mælkeprodukter eller gluten. Det kan gøre det svært at nyde en lækker skive brød uden at få maveproblemer, oppustethed, udslæt eller andre symptomer. Heldigvis er der mange muligheder for at bage brød, der er både laktosefri og glutenfri, uden at gå på kompromis med smag eller konsistens. Her er nogle tips og opskrifter til allergivenlige brød, som alle kan spise med god samvittighed.

Laktosefri brød

Laktose er et mælkesukker, som findes i mejeriprodukter som mælk, fløde, yoghurt, ost og smør. Nogle mennesker har ikke nok af enzymet laktase i tarmen, som nedbryder laktosen. Det kan føre til fordøjelsesbesvær, oppustethed, kvalme, diarré og smerter i maven. Laktoseintolerans er forskellig fra mælkeallergi, som er en immunreaktion på mælkeproteinerne.

Laktosefri brød er brød, som ikke indeholder mælkeprodukter eller kun meget små mængder. Det er nemt at bage laktosefri brød ved at erstatte mælken med vand, sojamælk, mandelmælk eller anden plantemælk. Smørret kan erstattes med olie, margarine eller plantesmør. I nogle opskrifter kan man også bruge banan, æblemos eller græskarkød som fugtighedsgiver og sødemiddel.

Her er nogle eksempler på laktosefri brød, som du kan bage derhjemme:

  • Rugbrød: Rugbrød er et groft brød, som typisk spises i Skandinavien. Det består af rugmel, vand, salt, gær og surdej. Det er et sundt og nærende brød, som kan holde sig længe og smager godt med pålæg. Rugbrød er naturligt laktosefrit, hvis man ikke tilsætter mælk eller smør til dejen.
  • Pitabrød: Pitabrød er et fladt brød, som stammer fra Mellemøsten. Det består af hvedemel, vand, salt, gær og> olie. Pitabrød bages i en meget varm ovn, så de hæver hurtigt og danner et lufttomt rum i midten. Pitabrød er laktosefrie, hvis man ikke tilsætter mælk eller smør til dejen. De kan fyldes med salat, kød, hummus, falafel eller andet efter smag.
  • Rundstykker: Rundstykker er små brød, som ofte spises til morgenmad eller frokost. De kan have forskellige former, størrelser og kerner på toppen. Rundstykker består af hvedemel, vand, salt, gær, olie og eventuelt sukker, honning, sirup eller malt. Rundstykker er laktosefrie, hvis man ikke tilsætter mælk eller smør til dejen eller pensler dem med æg.
  • Burgerboller: Burgerboller er bløde og lette brød, som bruges til at lave burgere. De kan være runde, ovale eller firkantede og have sesamfrø, birkes eller andet på toppen. Burgerboller består af hvedemel, vand, salt, gær, olie, sukker og eventuelt æg. Burgerboller er laktosefrie, hvis man ikke tilsætter mælk eller smør til dejen eller pensler dem med æg eller mælk.
  • Grovboller: Grovboller er fuldkornsbrød, som indeholder forskellige kornsorter, frø, nødder eller tørret frugt. De er saftige og mættende og passer godt til ost, marmelade eller andet pålæg. Grovboller består af fuldkornsmel, vand, salt, gær, olie og eventuelt honning, sirup eller malt. Grovboller er laktosefrie, hvis man ikke tilsætter mælk eller smør til dejen eller pensler dem med æg eller mælk.

Glutenfri brød

Gluten er et protein, som findes i visse kornsorter, som hvede, rug, byg, spelt og havre. Gluten giver dejen elasticitet og hæveevne og bidrager til brødets struktur og smag. Nogle mennesker har cøliaki, som er en autoimmun sygdom, hvor gluten beskadiger tarmvæggen og forårsager betændelse, diarré, mavesmerter, vægttab, træthed og andre symptomer. Andre mennesker har ikke-cøliakisk glutenfølsom>hed, som er en tilstand, hvor gluten udløser lignende symptomer uden at skade tarmen.

Glutenfri brød er brød, som ikke indeholder gluten eller kun meget små mængder. Det er sværere at bage glutenfri brød, fordi gluten er med til at holde dejen sammen og give den luftighed. Derfor skal man bruge alternative meltyper, som f.eks. majsmel, rismel, boghvedemel, quinoamel, mandelmel eller kokosmel. Man skal også bruge andre ingredienser, som kan binde dejen og give den fugt og smag, f.eks. æg, psylliumskaller, chiafrø, fiberhusk, xanthangummi, agar-agar, eddike, yoghurt eller banan.

Her er nogle eksempler på glutenfri brød, som du kan bage derhjemme:

  • Sandwichbrød: Sandwichbrød er et blødt og lyst brød, som er velegnet til at lave sandwich eller toast. Det har en mild og neutral smag, som passer til forskelligt pålæg. Sandwichbrød består af glutenfrit mel, vand, salt, gær, olie, æg, sukker, eddike og fiberhusk. Sandwichbrød bages i en form og skæres i skiver efter afkøling.
  • Gulerodsboller: Gulerodsboller er saftige og søde brød, som indeholder revne gulerødder, rosiner og kanel. De er gode som snack eller til morgenmad. Gulerodsboller består af glutenfrit mel, vand, salt, gær, olie, æg, sukker, eddike, fiberhusk, gulerødder, rosiner og kanel. Gulerodsboller formes til boller og bages på en bageplade.
  • Fødselsdagsboller: Fødselsdagsboller er festlige og farverige brød, som pyntes med glasur og krymmel. De er populære til børnefødselsdage eller andre lejligheder. Fødselsdagsboller består af glutenfrit mel, vand, salt, gær, olie, æg, sukker, eddike, fiberhusk og vaniljesukker. Fødselsdagsboller formes til boller og bages på en bageplade. Efter afkøling pyntes de med glasur og krymmel.
  • Landbrød: Landbrød er et rustikt og sprødt brød,> som har en tyk skorpe og et luftigt krumme. Det har en dyb og nøddeagtig smag, som kommer fra en lang hævetid og en varm ovn. Landbrød består af glutenfrit mel, vand, salt, gær, olie, æg, eddike, fiberhusk og surdej. Surdejen laves af en blanding af mel og vand, som står og gærer i flere dage. Landbrød formes til et brød og bages på en bagesten eller i en støbejernsgryde.
Rul til toppen